FAQ - O naszych napojach
-
Nie ma oficjalnie zalecanej dziennej dawki, ale możliwe jest uzyskanie dobrych rezultatów przy 250 do 350 ml dziennie.
-
Tak, zarówno nasze napoje prebiotyczne, jak i Kombucha to doskonałe napoje do włączenia do codziennej diety.
-
Nie wstrząsaj. Po otwarciu przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3 dni.
-
Tak, spożywanie tych napojów w czasie ciąży jest uważane za bezpieczne, a kilku lekarzy zaleca picie kombuchy i kefiru, ponieważ mogą one pomóc kobietom w ciąży zapobiegać biegunkom i zaparciom oraz wzmacniać układ odpornościowy w naturalny sposób.
-
Tak, kilka badań wykazało, że ponieważ probiotyki nie są wchłaniane do krwi, jest mało prawdopodobne, aby przenikały do mleka matki. Kobiety mogą pić kombuchę i wodny kefir w tym okresie życia, aby poprawić ruchy jelit, pomóc w radzeniu sobie z problemami ze snem, poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i wygląd skóry.
-
Tak. Badanie opublikowane przez zaufane źródło w czasopiśmie JAMA Pediatrics wykazało, że podawanie probiotyków dzieciom młodszym niż trzy miesiące może pomóc zapobiegać kolce, zaparciom i refluksowi żołądkowemu. Są one stosowane na całym świecie w tym celu. Chociaż nie ma badań dotyczących odpowiedniego wieku na spożywanie kombuchy i kefiru, biorąc pod uwagę, że mogą one zawierać bardzo niskie poziomy alkoholu (z powodu fermentacji) i/lub kofeiny (z powodu herbaty), ich spożycie zaleca się od 6 roku życia. Ponieważ nie zawierają potencjalnych alergenów, mogą być podawane wcześniej, od 1 roku życia, ale pod decyzją pediatry lub rodziców.
-
Tak, nie ma na to dowodów, ale ponieważ zawierają dużo żywych bakterii, musimy znaleźć równowagę. Jeśli bierzesz suplement probiotyczny, pamiętaj, że powinieneś pić maksymalnie 350 ml kefiru i kombuchy. Jeśli dodatkowo chcesz jeść fermentowane produkty, zmniejsz ilość napoju do 200 ml dziennie, na przykład.
-
Wszystkie kombucha zawierają niewielką ilość alkoholu, która powstaje podczas procesu fermentacji, ale zazwyczaj nie na tyle, aby osoba mogła zauważyć jego działanie. GUTsy Captain Kombucha ORAZ GUTsy Captain Kombucha Zero zawierają mniej niż 0,5% ABV i są sprzedawane jako napój bezalkoholowy. Dla porównania, zawierają poziom alkoholu podobny do soku z dojrzałego banana, świeżego pomarańczy lub dwóch kromek chleba pełnoziarnistego. Piwo zazwyczaj zawiera około 5% alkoholu, a 150 ml kieliszek wina około 12%. Kombucha jest uważana za napój bezalkoholowy.